Czego potrzebujesz?
Składniki na 15-17 pączków:
- 1 kg mąki pszennej typu 500 (Baristacja poleca ciechanowiecką)
- 100 g masła
- szczypta soli
- 100 g drożdży
- 50 g cukru
- 8 żółtek
- 500 ml mleka 2 proc.
- opcjonalnie otarta skórka pomarańczy dla aromatu
- olej rzepakowy do smażenia (ilość w zależności od wielkości brytfanny, w której będziemy smażyć pączki, tak, aby się znużyły, ok. 2l)
do nadzienia: konfitura z całymi wiśniami lub wiśnie w cukrze, masa kajmakowa z puszki
MARCIN ONUFRYJUK
Na polewę z lukrem i czekoladą:
- 400 g cukru pudru na lukier
- gorzka czekolada
- odrobina wody, około łyżeczki
MARCIN ONUFRYJUK
Na polewę ze słonym karmelem i migdałami:
- 880 g cukru
- szklanka wody
- 200 g masła
- szczypta soli
- 720 g śmietany 36-procentowej
Wszystkie komentarze