Ten film muszą obejrzeć obowiązkowo szefowie kuchni, którzy chcą świadomie gotować i wszyscy pasjonaci smaku - zapewnia Joanna Jakubiuk organizatorka specjalnego pokazu filmu o René Redzepim, szefie kuchni legendarnej restauracji Noma.
To będzie specjalna uczta, wyjątkowy wieczór wokół kuchni, która fascynuje, jest spektaklem i całą filozofią. Kuchni na największym światowym poziomie. Mowa o pokazie filmu "Noma: My Perfect Storm", którego dystrybutorem jest FILMS for FOOD, a pokazywany będzie w Białymstoku w kinie Forum (sobota, 2 kwietnia, godz. 16). Jednak sam pokaz to dopiero preludium. Wydarzeniem powinien zainteresować się każdy, kogo kręci dobra kuchnia.
Pełnometrażowy film dokumentalny Pierra Deschampsa o René Redzepim, szefie restauracji Noma w Kopenhadze, pokazuje jego nowatorski sposób myślenia o kuchni, ale też cały trud włożony w wykreowanie miejsca, które stało się legendą. To również jego osobista droga do kariery.
Noma przez cztery lata - od 2010 do 2012 i w 2014 roku w prestiżowym konkursie "The San Pellegrino World's 50 Best Restaurants" uznawana była za najlepszą restaurację na świecie. Młodzi szefowie kuchni marzyli, by dostać się tam na staż, by poznać tajniki wizjonera, który zrewolucjonizował podejście do tego, co lokalne, co oparte na rodzimych, sezonowych produktach i recepturach.
W końcu Redzepi ogłosił, że zamierza restaurację zamknąć i otworzyć gdzie indziej w zupełnie nowej formule, co też było swojego rodzaju spektaklem obserwowanym przez gastronomiczne środowisko. Stało się to faktem pod koniec lutego bieżącego roku, po 14 latach działalności.
- Sama jestem związana z ruchem slow food i wyznaję zasadę gotowania z tego, co jest blisko, a ten film jeszcze bardziej otworzył mi oczy na to, co można zrobić z lokalnymi produktami. Pokazuje całą filozofię René Redzepiego, a jednocześnie inspiruje. To na pewno także propozycja dla ludzi, którzy kochają jedzenie, a kulinaria są ich pasją. Po filmie będzie dyskusja o fenomenie Nomy, o tym, dlaczego jeden człowiek sprawił, że ludzie chcą jeść chrobotka reniferowego - zaprasza na spotkanie Joanna Jakubiuk.
To dzięki jej znajomościom udało się zorganizować nie tylko pokaz, ale też zaprosić do Białegostoku przedstawicieli inicjatywy FILMS for FOOD, która łączy świat sztuki filmowej z kulinariami.
W spotkaniu i dyskusji po projekcji weźmie udział Jakub Gutek z FILMS for FOOD, Lucy Zembowicz, aktywistka ruchu Slow Food Polska, znawca win Adam Pawłowski - pierwszy polski Master Sommelier, Patrycja Siwiec, zastępca redaktor naczelnej Magazynu Food Service oraz sommelierka, Grzegorz Łapanowski, kucharz, znany m.in. jako prowadzący programu kulinarnego "Top Chef".
Premierę filmu w Białymstoku uświetni specjalny poczęstunek dla widzów nawiązujący do tematyki filmu, przygotowany przez Joannę Jakubiuk.
A ci, których kulinarna fantazja zostanie rozbudzona filmem, będą mogli uczestniczyć w kolacji inspirowanej kuchnią nordycką. Odbędzie się ona o godz. 19 w restauracji Cristal, która jako jedyna na Podlasiu ma rekomendację Slow Food Polska. Specjalne menu przygotuje jej szef kuchni Łukasz Rakowski, a także Michał Arciszewski, który tworzy właśnie autorską restaurację Prowincja w Supraślu. Za słodkości zaś odpowiadać będzie obiecujący cukiernik Łukasz Dutkowski ze Starej Szkoły w Sokółce.
Bilety na seans dostępne są w kasie kina Forum w cenie 23 zł, natomiast wejściówki na kolację złożoną z 6 dań (230 zł) w restauracji Cristal.
Mecenas polskiej dystrybucji filmu "Noma: My Perfect Storm": Hotele SPA Dr Irena Eris
Patroni medialni filmu: KUKBUK, @FoodService, Co Jest Grane24
Wszystkie komentarze