Niewiele osób dziś już wie, że opłatek to najstarsza polska ozdoba choinkowa, tworzona z fragmentów delikatnego ciasta. Ale pamięć o takich fascynujących świątecznych zwyczajach przechowuje Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej i chętnie dzieli się nią z innymi. W niedzielę (18 grudnia) zaprasza na rodzinne warsztaty pieczenia opłatków i tworzenia z nich ozdób.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Zajęcia dla całych rodzin – idealne na przedświąteczny rodzinny i edukacyjny weekend – rozpoczną się w niedzielę (18 grudnia) o 12. Zapisy trwają do piątku w godz. 8-15 (nr tel.: 509 336 816, e-mail: edukacja@pmkl.pl).

– Dawniej na wsi opłatki przynosił do domu ksiądz albo organista. Wypiekano je nad ogniem, w żelaznych szczypcach. Mamy w skansenie takie szczypce. Mamy też w chałupie z Pieczysk piec, nad którego paleniskiem można z powodzeniem wypiekać opłatki i podczas „Rodzinnej niedzieli w skansenie" 18 grudnia pokażemy, jak taki tradycyjny wypiek wygląda. Ale nie tylko – zaprasza Iwona Zawadecka z Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej.

I opowiada:

– Dzielenie się opłatkiem w wigilię Bożego Narodzenia to zwyczaj znany w Polsce od trzech wieków, jeden z tych, które przetrwały i wciąż są kultywowane. Nieco inaczej stało się z innym zastosowaniem opłatków, o który dziś mało kto już pamięta. Dawniej robiono z nich tak zwane „światy". To najstarsza polska ozdoba choinkowa, nieznana nigdzie indziej na świecie, z wycięte fragmentów opłatka połączonych w przestrzenne kompozycje. Często były to misterne konstrukcje w kształcie gwiazdy, rozety, a najczęściej kuli – symbolu świata, którego narodzony w Betlejem Chrystus został królem. Przygotowanie światów, ze względu na kruchość materiału, wymagało skupienia i cierpliwości. Zawieszano je na choinkach i na belkach pod sufitem. Zwyczaj ten trafił pod strzechę z miast i rozpowszechnił się w XIX wieku.

Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej zaprasza na warsztaty wypiekania i robienia ozdób z opłatka
Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej zaprasza na warsztaty wypiekania i robienia ozdób z opłatka  Fot. Materiały PKML

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem