"Patatacz babci Marysi", "Chwaścianka", "Kiejdańskie placki ziemniaczane z mięsem mielonym" czy "Garni Jarach" lub "Pieczony okoń w cebuli" - to tylko niektóre z ponad 70 sprawdzonych przepisów, jakie znalazły się w książce kucharskiej "Uniwersytet w Białymstoku od kuchni".
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

- Pomysł wyszedł od pani Agnieszki, która któregoś razu stwierdziła, że powinniśmy trochę bardziej na luzie podejść do pewnych obszarów działalności uniwersytetu i pokazać, że UwB to ludzie, którzy mają swoje zainteresowania, wykraczające poza to, co robimy na uniwersytecie. Uczelnie często są postrzegane jako wieża z kości słoniowej, w której siedzą naukowcy, robią badania, ale nic rzeczywistego się tam nie dzieje. My postanowiliśmy pokazać naszych pracowników jako zwykłych ludzi, którzy normalnie funkcjonują i wcale nie mieszkają w wieży z kości słoniowej – podkreślał w trakcie spotkania prof. Robert Ciborowski.

Uniwersytet w Białymstoku. Przepisy inspirowane nie tylko nauką

Publikację „Uniwersytet w Białymstoku od kuchni" wydało Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku. Czytelnicy znajdą w niej ponad 70 sprawdzonych przepisów kulinarnych, a każdy z nich ma swoją, często niesamowitą historię. Nie brakuje też cennych wskazówek.

- Mieliśmy bardzo wielu chętnych do uczestnictwa w realizacji tego pomysłu. Aby nie robić książki kucharskiej zbyt obszernej, postanowiliśmy, że z każdej naszej jednostki - mam tu na myśli wydziały, instytuty – będzie dwóch przedstawicieli. Dziekanom i dyrektorom zostawiliśmy do uznania, kogo zaproponują, czy sami się zgłoszą. Większość dziekanów skorzystała z możliwości zaprezentowania swoich przepisów – mówiła dyrektor Agnieszka Bujakowska.

Promocja książki kucharskiej 'Uniwersytet w Białymstoku od kuchni'
Promocja książki kucharskiej 'Uniwersytet w Białymstoku od kuchni'  Fot. Łukasz Nowicki/Uniwersytet w Białymstoku

Przepisami dzielą się: kolegium rektorskie, dziekani, dyrektorzy, kierownicy jednostek, nauczyciele akademiccy oraz pracownicy administracyjni czy bibliotekarze. Przekazują czytelnikom tradycje rodzinne, kulinarne fascynacje z podróży czy potrawy inspirowane nauką i przyrodą.

- Mamy np. przepisy na koktajle białkowe od pracowników Studium Wychowania Fizycznego i Sportu, czyli nasi koledzy starali się zaprezentować przepisy związane z ich zainteresowaniami zawodowymi. Ale są też przepisy „wyniesione z domu", przekazane przez mamę, babcię, związane z pochodzeniem rodziny, tradycją regionalną – wymieniała Agnieszka Bujakowska.

Ostatni wzlot nielota...

Rektor UwB prof. Robert Ciborowski proponuje na deser Sycylijskie Cannoli z czekoladą i owocami kandyzowanymi. Skąd ten przepis? - Częste wizyty u mojej mamy, która wiele lat mieszkała we Włoszech. Przy każdej wizycie mogłem próbować nowej wersji cannoli. Dodatkowo jest to ulubiony deser komisarza Montalbano :) z książek Andrea Camilleri – zdradza w książce rektor UwB.

Nowo wybrany prezes PAN prof. Marek Konarzewski ma propozycję dla zapracowanych wykładowców (i nie tylko). To szybkie danie z kuchni „Fusion" z kurczakiem lub serkami wędzonymi. - Uwaga, kolejność sugerowanych czynności jest krytyczna dla szybkiego przygotowania dania! Wbiegam do domu. Nastawiam ½ l wody w czajniku elektrycznym. Obieram i talarkuję cebulę. Płuczę i talarkuję pieczarki. Zagotowaną w międzyczasie wodę wlewam do niewielkiego garnka, wstawiam do dalszego gotowania, wrzucam makaron. Zalewam patelnię (najlepiej typu wok) niewielką ilością oleju i grzeję do dość wysokiej temperatury. Tymczasem zaczynam kroić kurczaka na niewielkie kostki (bądź serki) na cienkie plasterki… - instruuje biolog z UwB.

Ale są też przepisy dla tych, co upływem czasu się nie przejmują. Literaturoznawca i prorektor UwB dr hab. Krzysztof Korotkich proponuje... ostatni wzlot nielota, czyli kurczak romantyczny.

Co można znaleźć w publikacji UwB? Przepis na: patatacz (ciasto drożdżowe) Babci Marysi (którym dzieli się prof. Jerzy Nikitorowicz); kremówkę orzechową (od prorektor prof. Izabeli Święcickiej); pieczonego okonia w cebuli (od prof. Leonarda Etela); promocję na prawdziwki (od szefowej Działu Promocji Agnieszki Jabłońskiej-Perkowskiej); kiejdańskie placki ziemniaczane z mięsem mielonym (od mgr Dominyki Belianait z Filli UwB w Wilnie); paschę (od prorektora prof. UwB Jarosława Matwiejuka); sałatkę z krewetkami (od prof. Mariusza Popławskiego); sałatkę z selerem naciowym (od kierowcy Zdzisława Rudziewicza); przysmaki świąteczne, w tym pierogi ziemniaczane (od prorektor prof. UwB Jolanty Muszyńskiej) czy ogórki duszone w śmietanie (od rzeczniczki UwB, Katarzyny Dziedzik).

Wydawnictwo powstało siłami uniwersytetu: zespół redakcyjny tworzą Agnieszka Bujakowska, Marta Gawina, Agnieszka Jabłońska-Perkowska. Za projekt, skład i redakcję techniczną odpowiada Łukasz Nowicki, a za redakcję i korektę Beata Edyta Dworakowska.

Książkę można kupić na stronie internetowej Wydawnictwa Uniwersytetu w Białymstoku.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Mikołaj Chrzan poleca
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem