"Jesteśmy wstrząśnięci tym, co nas spotkało, ale jednocześnie poruszeni i wdzięczni za falę dobroci, która ruszyła w naszą stronę. Jesteście wszyscy naszą ogromną siłą" - piszą państwo Bogdanowiczowie, właściciele Tatarskiej Jurty, która spłonęła w nocy z poniedziałku na wtorek.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

W pożarze słynnego w całej Polsce gospodarstwa agroturystycznego Tatarska Jurta w Kruszynianach nikt nie ucierpiał, ale straty materialne sięgnęły 1,5 mln zł. Prokuratura Rejonowa w Sokółce ma wszcząć w tej sprawie śledztwo. Tatarska Jurta była ubezpieczona, gospodarze chcą ją odbudować, a ich przyjaciele, bywalcy, internauci deklarują wsparcie (zresztą kwota zbiórki na portalu pomagam.pl przekroczyła już 100 tys. zł).

Dom jest wielkim darem

Właściciele Tatarskiej Jurty, państwo Bogdanowiczowie, wydali oświadczenie w sprawie pożaru:

„Pierwszomajowa noc stała się dla naszej rodziny nocą grozy, rozpaczy, nieszczęścia, spłonął nasz dom. Ogień strawił najcenniejsze pamiątki, rzeczy osobiste, dokumenty, gromadzone przez lata eksponaty związane z historią Tatarów w Polsce. Utraciliśmy to, co materialne. Jako rodzina przeżywamy wielką tragedię. Tatarska Jurta była naszym domem, ale też miejscem pracy. Stworzenie Tatarskiej Jurty było spełnieniem marzeń i wyrazem pasji. Zawsze staraliśmy się, aby każdy, kto przybywa do Kruszynian – do nas, czuł się jak dawno niewidziany członek rodziny. To był dom bez barier, dom otwarty na drugiego człowieka, inne kultury i nacje.

Spłonęła Tatarska Jurta w Kruszynianach
Spłonęła Tatarska Jurta w Kruszynianach  Tatarska Jurta/Faceboo

W jednej chwili los pozbawił nas jednego i drugiego. Szczęśliwie ocaliliśmy życie swoje, naszych pracowników oraz gości. Z tego miejsca chcemy powiedzieć, że bardzo nam jest przykro, że goście, którzy właśnie przyjechali na majowy weekend do nas, doświadczyli tak strasznych emocji związanych z ewakuacją z palącego się budynku. Chcemy podziękować uczestnikom akcji ratowniczej: strażakom, pracownikom, sąsiadom, ratownikom medycznym.

Akcja ta została już zakończona, teraz trwają oględziny miejsca zdarzenia. Czekamy na ekspertyzy rzeczoznawcy oraz ubezpieczyciela. Zakończenie tych procesów pozwoli nam na dalsze kroki związane z usuwaniem pogorzeliska. Chcemy uporządkować teren jak najszybciej. Jesteśmy zmotywowani do działania i nie poddajemy się. Zbyt wiele lat budowaliśmy Tatarską Jurtę krok po kroku, aby teraz ta sytuacja nas złamała.

Pomoc, wyrazy wsparcia i otuchy napływają z wielu zakątków Polski i świata, dając nam siłę i motywację, by nie tracąc chwili, zabierać się do pracy i budować ponownie. Opieką i troską otaczają nas regionalni włodarze. Szczególne podziękowania kierujemy na ręce Wicemarszałka Województwa Macieja Żywno, który nie bacząc na moc swoich obowiązków, przybywa do nas, pomaga, wspiera doświadczeniem i wiedzą. Na pomoc ruszyła również sąsiadująca gmina muzułmańska, za co jesteśmy dozgonnie wdzięczni.

Prace porządkowe wykonują każdego dnia nasi najwierniejsi przyjaciele i pracownicy. Sami nie dalibyśmy rady w szybkim tempie tego wszystkiego ogarnąć. Bardzo wszystkim gorąco dziękujemy.

Człowiek musi mieć dom, dom jest darem, jak wielkim – widzimy to dzisiaj. Prawdziwy dom to poczucie bezpieczeństwa i miłości domowników i ich przyjaciół. Okazuje się, że nasz dom był dobrym miejscem dla nas, ale też i dla naszych bliskich, przyjaciół i gości. Dzisiaj to Oni wszyscy przekonują nas o konieczności odbudowy domu utraconego.

Jeden z naszych przyjaciół – Artur Fiłonowicz – zorganizował zbiórkę na Pomagam.pl, gdzie za pośrednictwem konta fundacji można udzielać nam wsparcia. Poniżej dane organizacji:

Regionalne Centrum Kultury Tatarów Polskich „Asman”

NR 81 1020 1332 0000 1102 0614 3541

Przedstawiciele fundacji Tatarskie Towarzystwo Kulturalne zawiązali komitet społeczny, który został zarejestrowany w Ministerstwie Administracji i Cyfryzacji i pod hasłem „Razem dla Tatarskiej Jurty”, co pozwala na zbiórkę datków do puszek.

Dowiadujemy się, że przekazywane są prace podlaskich artystów na licytacje, które będzie można nabyć podczas organizowanych imprez i koncertów. Te, które się odbyły 3 maja na dziedzińcu Pałacu Branickich w Białymstoku, zbiórka była prowadzona podczas pikniku „Wspólna Niepodległa”, organizowanego przez Zarząd Województwa i WOAK.

Najbliższy koncert charytatywny odbędzie się 6 maja w Kruszynianach (godz. 12-17).

Podczas wymienionych imprez rozdawane będą ulotki z informacją, gdzie można dokonać wpłat środków pieniężnych na naszą rzecz.

Będziemy państwa informować poprzez media społecznościowe oraz stronę internetową Tatarskiej Jurty o wszelkich akcjach pomocy sygnowanych przez nas.

Jesteśmy wstrząśnięci tym, co nas spotkało, ale jednocześnie poruszeni i wdzięczni za falę dobroci, która ruszyła w naszą stronę. Jesteście wszyscy naszą ogromną siłą. Razem odbudujemy nasz wspólny dom – Tatarską Jurtę.

Dziękujemy za każdy gest i każdy grosz”.

Spłonęła Tatarska Jurta w Kruszynianach
Spłonęła Tatarska Jurta w Kruszynianach  Tatarska Jurta/Facebook

Niedziela dla Tatarskiej Jurty

Piknik charytatywny „Na pomoc Tatarskiej Jurcie w Kruszynianach” zacznie się w niedzielę (6 maja) o godz. 12 w Kruszynianach. Dzięki burmistrz Sokółki i domowi kultury będzie scena i nagłośnienie. Wystąpią podlaskie zespoły i artyści, imprezę poprowadzi Dariusz Szada-Borzyszkowski, a cały z niej dochód zostanie przeznaczony dla rodziny Bogdanowiczów.

Orientacyjny artystyczny plan pikniku „Na pomoc Tatarskiej Jurcie w Kruszynianach”:
11:40 - Exit z Domu Kultury w Krynkach
12:00 - ludowy zespół z Sokółki
12:20 - Centrum Artystyczne Elizy Sacharczuk - Martyna Bałdyga
12:30 - Roki
12:50 - Blue Mahoe
13:20 – Wertep - spektakl
14:00 - Dots
14:30 - Andrzej Śpiewczy Popławski
14:50 - Rada Dance
15:00 - Sorrow
15:30 - Buńczuk
16:00 - Feniks – szkoła tańca
16:10 - Desert Rose
16:30 - The Pioruners

Także dochód z licytacji, którą szykuje fundacja Tatarskie Towarzystwo Kulturalne, wspomoże państwa Bogdanowiczów. Na terenie sąsiedniego Centrum Kultury Muzułmańskiej Tatarów Polskich w Kruszynianach w godz. 12-19 będzie można licytować przekazane przedmioty.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.