Kuchnia tatarska, tańce, koncert pieśni, wielka rekonstrukcja bitwy - tego tradycyjnie mogą spodziewać się w sobotę odwiedzający Kruszyniany. Ale będzie i nowość - I Mistrzostwa Świata w przyrządzaniu tradycyjnego "Tatara". Podlaski Orient zaprasza na weekend.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

W plan obchodów 620. rocznicy tatarskiego osadnictwa w Wielkim Księstwie Litewskim wpisuje się także XIX Akademia Wiedzy o Tatarach Polskich. Związek Tatarów Rzeczypospolitej Polskiej zaprasza w piątek (18.08) w godz. 10-18 do Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej na konferencję naukową, pt. „Tożsamość a Religia Tatarów Wielkiego Księstwa Litewskiego", która odbywa się w ramach Letniej Akademii.

Natomiast w sobotę (19.08) po południu zabawa zacznie na całego – XI Sabantuj w Kruszynianach z VI Ogólnopolskim Festiwalem Kuchni Tatarskiej. Od godz. 13 na przyjeżdżających do Tatarskiej Jurty czeka moc atrakcji:

godz. 13 – Azan modlitwa o pokój i sprawiedliwość na świecie;

14 – Uroczyste otwarcie Sabantuj;

14.30 – Występ zespołu tatarskiego Buńczuk;

15 – Pokazy i Warsztaty Kuchni Tatarów Krymskich;

16 – Koncert pieśni tatarskich w wykonaniu Karoliny Cichej;

17 – I Mistrzostwa Świata w przyrządzaniu tradycyjnego „Tatara” – konkurs profesjonalistów i amatorów;

18 – Wielka rekonstrukcja bitwy pod Parkanami 1683 r.;

19 – Zakończenie Festiwalu połączone ze wspólną degustacją barana.

Ponadto na terenie Centrum Kultury Tatarów Polskich będą: zapasy tatarskie Kyrysz, spotkanie z imamem Januszem Aleksandrowiczem; wystawa interaktywna „Tatarzy oczami Krakowianki” Paulina Dorożyńska; obozowiska tatarskie i słowiańskie; pokazy sokolników i hejnalistów; łucznictwo prymitywne Przemka Nawrockiego; gry i zabawy tatarskie dla dzieci i dorosłych; mecz piłkarski Tatarzy kontra...; stragany z wszelakimi wyrobami regionalnymi; warsztaty rękodzielnicze.

Sabantuj to Święto Pługa, mające blisko tysiącletnią tradycję. Zostało reaktywowane przez tatarską rodzinę Bogdanowiczów 11 lat temu i z roku na rok ściąga do wsi Kruszyniany coraz więcej gości, nie tylko z Podlasia. Punktem kulminacyjnym jest rekonstrukcja jeden z bitew, w jakich brali udział przodkowie dzisiejszych Tatarów polskich, przez setki lat wspierający wiernie i odważnie polskie wojsko. Smakoszy ściągają do Kruszynian nie potyczki bitewne, ale znanych mistrzów kuchni, którzy mierzą się z tatarskimi potrawami.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi 
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem