W plan obchodów 620. rocznicy tatarskiego osadnictwa w Wielkim Księstwie Litewskim wpisuje się także XIX Akademia Wiedzy o Tatarach Polskich. Związek Tatarów Rzeczypospolitej Polskiej zaprasza w piątek (18.08) w godz. 10-18 do Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej na konferencję naukową, pt. „Tożsamość a Religia Tatarów Wielkiego Księstwa Litewskiego", która odbywa się w ramach Letniej Akademii.
Natomiast w sobotę (19.08) po południu zabawa zacznie na całego – XI Sabantuj w Kruszynianach z VI Ogólnopolskim Festiwalem Kuchni Tatarskiej. Od godz. 13 na przyjeżdżających do Tatarskiej Jurty czeka moc atrakcji:
godz. 13 – Azan modlitwa o pokój i sprawiedliwość na świecie;
14 – Uroczyste otwarcie Sabantuj;
14.30 – Występ zespołu tatarskiego Buńczuk;
15 – Pokazy i Warsztaty Kuchni Tatarów Krymskich;
16 – Koncert pieśni tatarskich w wykonaniu Karoliny Cichej;
17 – I Mistrzostwa Świata w przyrządzaniu tradycyjnego „Tatara” – konkurs profesjonalistów i amatorów;
18 – Wielka rekonstrukcja bitwy pod Parkanami 1683 r.;
19 – Zakończenie Festiwalu połączone ze wspólną degustacją barana.
Ponadto na terenie Centrum Kultury Tatarów Polskich będą: zapasy tatarskie Kyrysz, spotkanie z imamem Januszem Aleksandrowiczem; wystawa interaktywna „Tatarzy oczami Krakowianki” Paulina Dorożyńska; obozowiska tatarskie i słowiańskie; pokazy sokolników i hejnalistów; łucznictwo prymitywne Przemka Nawrockiego; gry i zabawy tatarskie dla dzieci i dorosłych; mecz piłkarski Tatarzy kontra...; stragany z wszelakimi wyrobami regionalnymi; warsztaty rękodzielnicze.
Sabantuj to Święto Pługa, mające blisko tysiącletnią tradycję. Zostało reaktywowane przez tatarską rodzinę Bogdanowiczów 11 lat temu i z roku na rok ściąga do wsi Kruszyniany coraz więcej gości, nie tylko z Podlasia. Punktem kulminacyjnym jest rekonstrukcja jeden z bitew, w jakich brali udział przodkowie dzisiejszych Tatarów polskich, przez setki lat wspierający wiernie i odważnie polskie wojsko. Smakoszy ściągają do Kruszynian nie potyczki bitewne, ale znanych mistrzów kuchni, którzy mierzą się z tatarskimi potrawami.
Materiał promocyjny partnera
Materiał promocyjny partnera
Wszystkie komentarze