Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Supraśl jest już gotowy na nowy festiwal, który od 1 lipca do 17 września zaoferuje wiele wydarzeń połączonych ideą „slow”. Za całym przedsięwzięciem stoją Roman Gutek i Stowarzyszenie Nowe Horyzonty, ale w przygotowania zaangażowanych jest też wielu lokalnych kuratorów i pomocników. Jeśli pada nazwisko Gutek, to wiadomo, że istotny jest film, ale – jak podkreśla sam pomysłodawca Podlasie SlowFest – inicjatywa na równi stawia sztukę, kulinaria i naturę. Tuż przed startem festiwalu organizatorzy opowiedzieli o ostatnich przygotowaniach i najbliższych – tych lipcowych – punktach programu w Prowincji. Czyli lokalu festiwalowym, gdzie już jutro odbędzie się pierwsza kolacja inspirowana filmem „Uczta Babette”.

AGNIESZKA SADOWSKA

79 dni. SlowFest zagarnie lato. Najpowolniejszy festiwal w Polsce

1000 wejściówek już poszło

– Bardzo się cieszę z tego faktu, że mamy Prowincję, bo takiego miejsca trochę nam brakowało, jeśli chodzi o festiwal, gdzie moglibyśmy się spotykać i być razem. Chodzi też o bliskość Domu Ludowego i teatru Wierszalin. To będzie miejsce, w którym będziemy spotykać się z artystami i rozmawiać do nocy – mówi Roman Gutek, organizator festiwalu. – Ruszamy w sobotę i dla nas jest to ekscytująca podróż trochę w nieznane, bo robimy wydarzenie, które nie jest typowe, nie dzieje się w wielkim mieście, nie prezentuje mainstreamowej sztuki. Skupia się wokół pojęcia „slow”, powolności i świadomie jest rozciągnięte w czasie, robione w wakacje i w Supraślu – podkreśla.

Roman GutekRoman Gutek AGNIESZKA SADOWSKA

Sprzedaż biletów rozpoczęła się 5 czerwca i w tej chwili jest już ponad tysiąc sprzedanych biletów. To dużo, bo wiele wydarzeń jest kameralnych.

– Myślę, że to jest bardzo fajna liczba. Tendencja jest taka, że widać, iż bilety kupowane są na te najbliższe wydarzenia w tych pierwszych tygodniach, a jeszcze nieco mniej – na te w sierpniu i wrześniu, co jest naturalne – dodaje Gutek.

Podaje jednak przykład kolacji zaplanowanej dopiero na 10 września, podczas której gotować będzie Robert Trzópek, jeden z najbardziej uznanych szefów kuchni w Polsce, który zdobywał szlify m.in. w słynnej Nome i zrobi dania inspirowane jej filozofią. Na to spotkanie sprzedano się już ponad połowę zaproszeń.

Powrót do korzeni Supraśla i łatwiejszy dojazd

Burmistrz Supraśla Radosław Dobrowolski podkreślał, że miejscowość jest bardzo mocno wpisana w naturę i kulturę.

– Supraśl jako pewne zjawisko kulturowe jest jedną wielką świątynią kultury i sztuki, natury, ale również religii. Od ponad 500 lat jest to ośrodek, który promieniuje na zewnątrz swoją mocą i zakorzenieniem w te wartości, które bazują na harmonii. 500 lat temu Supraśl powstawał jako pustelnia, jako miejsc odosobnione, gdzie mnisi przenieśli się z ludnego Gródka, ponieważ potrzebowali, mówiąc współczesnym językiem, właśnie tego „slow” – mówił burmistrz.

AGNIESZKA SADOWSKA

Istotne jest to, że uczestnicy festiwalu chcący dotrzeć na wieczorne punkty programu w Supraślu, czy wrócić z nich do Białegostoku, będą mogli liczyć na autobus. Organizatorzy dopłacili PKS Nova i będą specjalne kursy. W trakcie trwania festiwalu ostatni autobus z Białegostoku do Supraśla pojedzie o godz. 23.50. Z kolei autobus powrotny odjedzie najpóźniej 30 minut po północy.

Zwolnij na Podlasiu. Ponad 400 wydarzeń w Supraślu

Lipcowe koncerty

Jeśli chodzi o punkty muzyczne, to program powstawał już od blisko 2 lat, a koncerty zostały dopasowane do miejsc supraskich, takich jak Wierszalin, kościół, Akademia Supraska czy Dom Ludowy.

Interesująco zapowiada się pierwsze wydarzenie – 8 lipca w Domu Ludowym. To spotkanie dwóch twórców. Guo Gan to znany na całym świecie wirtuoz tradycyjnego chińskiego instrumentu smyczkowego er-hu – światowa czołówka world music. Towarzyszyć mu będzie Loup Barrow, francuski eksperymentator grający na bardzo rzadkich instrumentach, do Supraśla przywiezie cristal baschet, ostatni wynaleziony w XX wieku instrument polifoniczny.

– To symboliczny koncert pokazujący, jak myślimy o tym, czym jest muzyka slow. Chcieliśmy połączyć tradycję ze współczesnością, to, co jest wspaniałe w tradycyjnych kulturach jeszcze wciąż żyjących – z tym, co dzieje się w świecie współczesnym, czyli z technologią – mówi Piotr Domagała, kurator części muzycznej.

AGNIESZKA SADOWSKA

Poleca też unikatowe trzydniowe warsztaty śpiewu bizantyjskiego od 11 lipca, a 13 lipca w Akademii Supraskiej koncert Męskiego Chóru Kameralnego im. Bogdana Onisimowicza (darmowe wejściówki), w którym udział wezmą także warsztatowicze. W lipcu – 17 – ze swoim projektem „Wieloma językami” wystąpi też Podlasianka Karolina Cicha.

Szykuje się też fantastyczny koncert plenerowy i bezpłatny dla wszystkich zainteresowanych. 22 lipca na zakolu rzeki Supraśl powstanie scena, będzie projekcja wideo-art i koncert inspirowany kulturą prasłowiańską w wykonaniu zespołu Kormorany, a tuż przed tym koncertem wystąpi „Z lasu”, czyli wokalistki śpiewające tradycyjne pieśni Polesia. 27 lipca w Supraślu w kościele poewangelickim wystąpią natomiast Arianna Savall i Petter Udland Johansen z towarzyszeniem Michała Nagya. I pieśniami miłosnymi okresu baroku i renesansu.

W programie jest też retrospektywa spektakli Wierszalin, który będzie grał przez całe lato.

Dziady. Noc Druga w Wierszalinie. Cóż za dramatyczna noc

Kulinarne uczty i smaki Podlasia

Otwierająca sobotnia kolacja nawiązująca do „Uczty Babette” została sprzedana w ciągu kilku dni. Już pracują nad potrawami wyśmienici szefowie kuchni. Ucztę przygotuje Justyna Słupska-Kartaczowska, szefowa kuchni i współwłaścicielka restauracji Jadka we Wrocławiu, Marcin Popielarz, szef kuchni Białego Królika w Gdyni oraz gospodarz i szef kuchni Prowincji, wina zaś wybierze Marcin Soć. Wśród kreacji na talerzach będzie morszczuk z maślanką i ziemniakami; suszona polędwica z dzika na rosti ziemniaczanym, syrop sosnowy i żołędzie; minikartacze na carpaccio z wędzonej słoniny z oliwą pietruszkową czy ślimaki w zielonej sałacie z różami i suszonym twarogiem.

W niedzielę (2 lipca) szefowie kuchni: Joanna Jakubiuk, Michał Arciszewski i Emilia Buchowiec-Lotsmanov w ramach festiwalu gotować będą od godz. 12 do 15 na Smakach Podlasia, imprezie w podbiałostockim skansenie, pokazując, co ciekawego można zrobić z lokalnymi składnikami.

Smaki Podlasia w skansenie. Będą pokazy kulinarne i rozruch bimbrowni

– Tutaj także za tydzień – 9 lipca – odbędzie się slowfoodowe śniadanie oraz także inauguracja targu online Lokalni-Naturalni – zapowiada Jakub Gutek z inicjatywy Films for Food. – Bardzo zależy nam na tym, by jak najbardziej wykorzystywać lokalne zasoby, lokalnych producentów i szefów kuchni z Convivium Slow Food Podlasie.

21 lipca w Białymstoku w ramach festiwalu odbędzie się też tym razem letnia edycja projektu Łukasza Rakowskiego, szefa kuchni restauracji Cristal „Podlaska kuchnia w nowej odsłonie”. Tydzień później w programie są dwa dni meksykańskie. Pierwszego – 29 lipca – będzie kolacja pod hasłem „Kuchnia Fridy Kahlo”, którą przygotują: Pamela Montellano López, szefowa kuchni Ambasadora Meksyku w Polsce. W kuchni towarzyszyć jej będą Łukasz Rakowski i Michał Arciszewski.

AGNIESZKA SADOWSKA

– A w niedzielę rano poprowadzi ona warsztaty z kuchni meksykańskiej dla dzieci w Supraślu. Po południu zaś będą już warsztaty dla dorosłych w Studio Kulinarnym Atuty – wylicza Joanna Jakubiuk, kuratorka części kulinarnej. – Podczas całej imprezy będę chciała pokazać wszystkim uczestnikom i szefom kuchni, że Podlasie ma naprawdę bardo dobry smak i mnóstwo produktów najlepszej jakości. Chcę, by przez smaki poznawali region.

– Dla nas to jest niesamowite – móc gościć znakomitych szefów kuchni. 15 lipca przyjadą do nas kolejni – Krzysztof Rabek i Barek Szymczak – i będą przygotowywać kolację inspirowaną spektaklem Teatru Wierszalin „Wziołowstąpienie” – mówi Michał Arciszewski, szef kuchni i właściciel Prowincji.

Dzień wcześniej kucharze pojadą do Ziołowego Zakątka, by szukać najlepszych ziół w ogrodzie botanicznym Mirosława Angielczyka oraz te dzikie.

Spacery po lesie i szeptuchy

– Jako dzieci lasu i ludzie stąd będziemy chcieli pokazać to, co jest najcenniejsze w Supraślu, czyli moc płynąca z natury i kultury Podlasia – podkreśla Małgorzata Charyton, zajmująca się częścią związaną z naturą.

Właściwie pierwszym punktem programu, bo już w sobotę od godz. 2 do 5 w nocy wybrać się można na wyprawę Ptasi Budzik z Adamem Sacharewiczem, nasłuchując, co w lesie śpiewa i piszczy. Wyjścia zostaną powtórzone 8 i 15 lipca.

Dla tych, którzy nie wstają z ptakami, jest propozycja spacerów Leczenie Lasem – 1, 15 i 29 lipca w godz. 10-12.30.

– Spacer do lasu i umiejętne z tego korzystanie wpływa na nas na wielu poziomach, multisensorycznie. Podczas spacerów, które będę prowadziła, zwrócę uwagę na wątki świętych sosen i szczególnie wartościowej sosny supraskiej – zaznacza Małgorzata Charyton.

Będzie też cykl wykładów o szeptuchach, bo pani Małgorzata poznała je jak mało kto. Jest antropologiem medycyny, od 10 lat bada szeptuchy, miała okazję spotkać 33 kobiety z takim darem. Dzięki temu może opowiedzieć o życiu, metodach, mocy i stosowanych sposobach leczenia tych podlaskich uzdrowicielek ludowych.

Plantacja już się buduje, w sobotę warsztaty

W Supraślu przed Domem Ludowym już powstaje Plantacja. To instalacja artystyczna Alicji Patanowskiej, którą zaprojektował m.in.: architekt Szymon Hanczar. I w której przez cały festiwal prowadzona będzie hydroponiczna uprawa roślin, bez użycia ziemi, co umożliwia obserwowanie korzeni, jak i liści rośliny. Już w miniony czwartek miały miejsce kolejne warsztaty, podczas których powstawały ręcznie porcelanowe nastawki – zaprojektowane przez wrocławską artystkę.

AGNIESZKA SADOWSKA

– Jeszcze w sobotę zapraszamy na warsztaty lepienia porcelanowych nastawek. Co jest bardzo ważne – ta edycja Plantacji dedykowana jest materiałowi. Bardzo zależało mi na tym, by odbiorca poczuł się tak, jakby sam stworzył talerz, z którego potem je, żeby doświadczył tej specyfiki materiału i tego, aby obiekt powstał, potrzeba czasu i zaangażowania – mówi Patanowska.

Liczy, że to doprowadzi do refleksji nad rolą rzemiosła.

Szymon Hanczar przypomniał, że konstrukcja przypominająca szklarnię powstała po raz pierwszy we Wrocławiu, ale u nas jest znacznie większa. Na koniec festiwalu wszystkie wyhodowane rośliny pójdą do ludzi.

Festiwal to oczywiście bogaty program filmowy i spotkania z twórcami. Cały program dostępny jest na: www.podlasieslowfest.pl, tam też dostępny jest katalog imprezy online.

PROGRAM na najbliższy tydzień

sobota, 1 lipca

g. 2.00-5.00 (zbiórka na Rynku) – Ptasi Budzik (wyjście do lasu z przyrodnikiem, ptaki natura

g. 9.00-18.00 (zbiórka przed Monasterem) – Polska Amazonia nad Narwią – wycieczka: m.in. Tykocin, rejs rzeką

g. 10.00 (Dom Ludowy) – "Wielka wyprawa Molly" (Niemcy, 2016, 70’) – film dla dzieci, 4-7 lat

g. 10.00-11.30 (Centrum Kultury i Rekreacji) – Joga – witalność i równowaga (cykl trwa od 1 do 9 lipca; warsztaty relaksacyjne, od 15 lat)

g. 10.00-11.30 (zbiórka na Rynku) - Leczenie Lasem; wyjście do lasu na silwoterapię

g. 11.00-14.00 – Plantacja (wstęp wolny) Plantacja – instalacja artystyczna; lepienie porcelanowych elementów; warsztaty ceramiczne

g. 17.30 (Dom Ludowy) – "Uczta Babette" (Dania 1987, 103’ reż. Gabriel Axel) – film kulinarny

19.00 (Teatr Wierszalin) – "Dziady – Noc Pierwsza" (reż. Piotr Tomaszuk, 90’)

przerwa 20.30-21.30

g. 21.30 (Teatr Wierszalin) – "Dziady – Noc Druga" (reż. Piotr Tomaszuk, 90’)

g. 20.00 (restauracja Prowincja) – Kolacja inspirowana filmem „Uczta Babette”

g. 20.00 (Dom Ludowy) – "Wędrówka na Zachód" (reż. Tsai Ming-liang, Francja, Tajwan 2014, 56’)

niedziela, 2 lipca

g. 10.00 (Dom Ludowy) – "Wicher" (reż. Katja von Garnier, Niemcy 2013, 101’) – film dla dzieci, 8-12 lat

g. 10.00-11.30 (CKiR) – Joga – witalność i równowaga

g. 11.00-14.00 – Plantacja (wstęp wolny) Plantacja – instalacja artystyczna, lepienie porcelanowych elementów, warsztaty ceramiczne

g. 12:00-15:00 – Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej, Wasilków, Gotowanie w ramach festiwalu Smaki Podlasia

g. 20.00 (Teatr Wierszalin) – "Bóg Niżyński" (reż. Piotr Tomaszuk, 90’)

g. 20.00 (Dom Ludowy) – "Serce psa" (reż. Laurie Anderson, USA 2015, 75’)

poniedziałek (3 lipca)

g. 9.00-19.10 (przed Monasterem) – Puszcza Białowieska – skarb ludzkości (Wycieczka: Hajnówka, Białowieża

i okolice, puszcza inaczej)

g. 10.00-11.30 (CKiR) – Joga – witalność i równowaga

g. 18.00 (Dom Ludowy) – Pokaz diapozytywów Wiktora Wołkowa (wstęp wolny)

g. 20.00 (Dom Ludowy) – "Więcej niż miód" (reż. Markus Imhoof, Szwajcaria, Niemcy, Austria 2012, 90’)

wtorek (4 lipca)

g. 9.00-15.00 (przed Monasterem) – Rajd rowerowy: Zielonym szlakiem (Puszcza Knyszyńska, Arboretum w Kopnej Górze)

g. 10.00-11.30 (CKiR) – Joga – witalność i równowaga

g. 17.30 (Dom Ludowy) – Rezydencja Piotra Janickiego – Czytanie performatywne „13 sztuk” Piotra Janickiego – warsztaty (zapisy, wstęp wolny)

g. 20.00 (Teatr Wierszalin) – "Historyja o Chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim" (reż. Piotr Tomaszuk, 100’)

g. 20.00 (Dom Ludowy) – "Cmentarz wspaniałości" (reż. Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania 2015, 124’)

środa (5 lipca)

g. 10.00-11.30 (CKiR) – Joga – witalność i równowaga –

g. 17.00 (Dom Ludowy) – "Wicher" (reż. Katja von Garnier, Niemcy 2013, 101’) – film dla dzieci, 8-12 lat

g. 18.00 (CKiR) – Rezydencja Piotra Janickiego – Aktywne słuchanie muzyki z Piotrem Janickim – warsztaty dla dzieci (zapisy, wstęp wolny)

g. 20.00 (Teatr Wierszalin) – "Traktat o manekinach" (reż. Piotr Tomaszuk, 90’)

g. 20.00 (Dom Ludowy) – "Austerlitz" (reż. Siergiej Łoźnica, Niemcy 2016, 94’)

czwartek (6 lipca)

g. 10.00-11.30 (CKiR) – Joga – witalność i równowaga

g. 15.00-17.00 (Rynek) – Supraśl – Perła Puszczy – spacer z przewodnikiem po Supraślu (wstęp wolny)

g. 18.00 (Restauracja Prowincja) – Rezydencja Piotra Janickiego – Piotr Janicki w rozmowie z Adamem Lipszycem

g. 20.00 (Teatr Wierszalin) – "Wziołowstąpienie" (reż. Piotr Tomaszuk, 105’)

g. 20.00 (Dom Ludowy) – "Zmierzch" (reż. James Benning, USA 2011, 98’)

Pełen program na: www.podlasieslowfest.pl

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.