Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Jeśli szukasz pomysłu na niedzielę, a interesujesz się kuchnią i tradycyjnymi recepturami, impreza w Jurowcach jest z pewnością dla ciebie. To okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu, bo wydarzenie ma charakter plenerowy i do poznania tego, co najsmaczniejsze na Podlasiu. Festyn z licznymi atrakcjami zaczyna się o godz. 11, a kończy o 17.

Będzie możliwość, by przyjrzeć się dokładnie jak powstaje tradycyjny sękacz. Zaplanowano też pokazy tłoczenia oleju lnianego, warzenia piwa i wędzenia mięs. To, co zazwyczaj zakazane, w tym miejscu jest możliwe – w skansenie będzie można się przyjrzeć rozruchowi leśnej bimbrowni, a aktor Ryszard Doliński nie po raz pierwszy wejdzie w rolę bimbrownika i będzie opowiadać, jak zacier na „ducha puszczy” bulgocze „bul, bul, bul”.

Swoje umiejętności i pomysły na kuchnię podlaską w nowoczesnej odsłonie pokażą profesjonalni szefowie kuchni, którzy na co dzień w pracy chętnie korzystają z produktów regionalnych. Z pewnością poczęstują też publiczność efektami swojej pracy. W pokazie weźmie udział Łukasz Rakowski z restauracji Hotelu Cristal i Michał Arciszewski z supraskiej Prowincji. To element programu w ramach Podlasie SlowFest.

Ale równie fachowo do tematu tradycyjnych dań podejdą też panie z Koła Gospodyń Wiejskich. 

Podczas tej imprezy od lat odbywa się też konkurs kulinarny na „Smak Podlasia”. Z klei podczas specjalnych warsztatów przybliżony będzie wypiek pieczywa obrzędowego, wyrób cukrów odpustowych i masła w maselnicy.

Jest też element filmowy – pokaz dokumentu „W obronie jedzenia” w remizie z Rudki. To obraz pokazywany w ramach inicjatywy „Films for Food”. Film w reżyserii Michaela Schwarza został zrealizowany w 2015 roku w oparciu o bestsellerową książkę amerykańskiego dziennikarza i aktywisty slow food Michaela Pollana.

W skansenie będą też liczni wystawcy ze smakołykami.

Program

11.00 Otwarcie wystawy plenerowej „Latem na Podlasiu”

11.30 Rozpoczęcie VII edycji konkursu kulinarnego „Smaki Podlasia”

11.00 – 17.00 – pokazy kulinarne:

– tłoczenia oleju (Młyn z Bagniuk)

– wypiek sękacza (koło Remizy z Rudki)

– wędzenie mięs (wędzarnia)

– warzenie piwa (koło Remizy z Rudki)

– rozruch „Leśnej Bimbrowni”

11.00 – 17.00 Warsztaty kulinarne:

– wypiek pieczywa obrzędowego (Zagroda z Dąbrowy-Moczydły)

– wyrób cukrów odpustowych (Zagroda z Dąbrowy-Moczydły)

– wyrób masła w maselnicy (Zagroda z Tymianek-Buci)

12.00 – 15.00 Pokazy kulinarne w wykonaniu szefów kuchni

12.00 – 15.00 Pokazy gotowania potraw regionalnych w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich

13.00 Pokaz filmu „W obronie jedzenia” (Remiza z Rudki)

14.00 Gawęda Ryszarda Dolińskiego w podlaskiej bimbrowni

po 15.00 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego i wręczenie nagród.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.