Po raz pierwszy od 2012 roku, w Białymstoku po Nocy Muzeów nie nadeszła Noc Restauracji, nie ma jej też w kilku innych miastach, w których dotąd restauratorzy włączali się w tą inicjatywę. Organizatorzy zmienili termin na czerwcowy i w tym roku organizują ją jedynie w Gdańsku.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Po piątej edycji imprezy, jak informuje poznańska firma Lanbrand – jej pomysłodawca, zmieniła formułę. Dotąd polegała ona na tym, że w kilku miastach w jednym terminie szefowie kuchni przygotowywali swoje kulinarne kreacje na specjalny temat i konkurowali wśród smakoszy na „nocne dania”. Celem eventu była m.in. promocja lokalnej kuchni.

Podlasie SlowFest zagarnie lato. Nowy festiwal na podlaskiej mapie

Białostoczanie przyzwyczaili już się, że w weekend kolejny po Nocy Muzeów, wyruszają w miasto szukać ciekawych smaków, bliżej poznawać tajniki gotowania i szefów kuchni, elementem wydarzenia był często bowiem pokaz o charakterze „live cooking”. Noc Restauracji obejmowała swym zasięgiem także autorskie restauracje w Supraślu i Tykocinie.

W tym roku imprezy jednak u nas nie będzie. Już w ostatniej edycji nie miała ona wsparcia finansowego ze strony miasta, jak było w pierwszych wydaniach, kiedy była niejako wspólnym przedsięwzięciem biura promocji miasta i poznańskiej agencji. Ostatnio magistrat zapewnił jedynie przejazd autobusem „ogórkiem” między lokalami.

W wydarzeniu brało udział kilkanaście lokali, choć czasem się one rotowały. Ale Nocy Restauracji nie będzie też m.in. w Poznaniu czy Gdyni, które dotąd także uczestniczyły w tym kulinarnym projekcie.

„Mamy dla Was super informację – Noc Restauracji zmienia się dla Was! Termin majowy zmieniamy na czerwcowy, więc zakreślcie sobie w kalendarzach datę 22 czerwca, bo właśnie wtedy odbędzie się kolejna edycja imprezy. Zmieniamy też formułę. Pierwsza Noc Restauracji w nowej odsłonie odbędzie się w stolicy Trójmiasta pod nazwą „Noc Restauracji – Smaki Gdańska. Tasting Edition”. Motywem przewodnim tej edycji będzie gdańska i pomorska tradycja kulinarna, interpretowana przez najlepszych szefów kuchni z Miasta Wolności. Smakosze będą mogli zarezerwować menu tastingowe w lokalach certyfikowanych marką Smaki Gdańska.” – poinformowali jedynie organizatorzy.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Roman Imielski poleca
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem