Zasada jest taka, że restauracje mają być otwarte na gości od godz. 19, co najmniej do 2. A pomiędzy nimi kursować będzie zabytkowy autobus ogórek. Do Tykocina zapewniony będzie także specjalny transport przez restauracje.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji jest zestawienie kuchni tradycyjnej z kuchnią przyszłości. A tradycja odnosić się może do historii miasta, regionu czy kraju pochodzenia serwowanych dań, szefowie kuchni mogli odkurzyć zapomniane receptury, korzystać z produktów obecnych niegdyś częściej w kuchniach naszych przodków. Z kolei zderzenie z kuchnią przyszłości daje kucharzom możliwość eksperymentowania, wykorzystywania nowych metod, nietypowych smakowych połączeń, zabawę sposobem podania, podążanie za trendami takimi jak kuchnia molekularna czy dietetyczna.
Gicz jagnięca z sosem miętowym, kaszotto z borowikami i karmelizowaną gruszką, polędwica z dzika z selekcją podlaskich grzybów i espresso demi glace, skoki z królika z puree z ziemniaków z galaretką winną, pudrem z papryki wędzonej, pianą piana z ogórka i romanesco albo polędwica z dorsza na puree z zielonego groszku z młodą marchwią, mini buraczkiem i paloną cukini - to tylko przykłady wyjątkowych kompozycji, którymi popiszą się lokale. Ceny zaczynają się od 10 zł, ale średnia cena to ok. 35 zł.
Najedź kursorem na mapę, żeby zobaczyć ofertę restauracji
- Noc Restauracji jest świętem dobrego smaku. Zależy nam na tym, żeby zarówno goście, jak i restauratorzy i szefowie kuchni, czuli wyjątkowość tego wydarzenia. Od lat dbamy o staranną selekcję lokali i jako organizatorzy gwarantujemy niezapomniane przeżycia, w tym bezpośrednie spotkania z wybitnymi szefami kuchni, podczas pokazów kulinarnych. Noc Restauracji ma być dla wszystkich okazją do świetnej zabawy ? deklaruje Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator imprezy.
? Białystok ma niesłychanie dynamicznie rozwijająca się scenę kulinarną. Uważam, że jesteśmy jednym z najciekawszych miejsc w kraju, a może i w Europie, jeśli chodzi o różnorodność i bogactwo smaków. Miasto już od 2009 roku stymuluje rozwój jakościowej oferty gastronomicznej między innymi dzięki Białostockiemu Szlakowi Kulinarnemu. Jesteśmy miastem założycielem Nocy Restauracji i uczestniczymy w tej imprezie już po raz czwarty. Jestem przekonana, że tej nocy warto zarezerwować stolik w Białymstoku i przyjechać tu choćby z Warszawy ? przekonuje Monika Kamińska, dyrektor biura promocji w magistracie.
Wszystkie komentarze